Hae
Johanna Tolppola

Fodmap-Ruokavalio Käyttöön

Ensi viikolla ajattelin muuttaa mun dieettiruokavaliota fodmap-tyyliseksi. Mulla on aina ollut ongelmia vatsan kanssa ja nyt mulle lääkäri suositteli tämän ruokavalion testaamista.

Tottakai testaan tätä mielelläni. En aivan kirjaimellisetsi ota sitä käyttöön, mutta 90% ruokavaliosta tulee noudattamaan Fodmapin periaatteita.

Mikä tämä Fodmap-ruokavalio sitten on. Fodmap tulee sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols, eli suomeksi fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että tällä ruokavaliolla on saatu hyviä tuloksia vatsavaivoihin.

Tässä ruokavaliossa ruoka-aineet jaetaan: vältettäviin, rajoitettaviin ja suositeltuihin ruokiin. Itse menen aluksi niin, että en syö edes rajoitettuja ruokia. Eli kaikkimitä syön kuuluu Fodmapin suositeltuihin ruokiin.

Käytännössä pitäisi välttää seuraavia ruokia:

 • Vehnä, ohra ja ruis
 • Luumu, nektariini, persikka sekä vesimeloni, päärynä, omena ja mango
 • Palkokasvit, herneet ja maapähkinä
 • Pistaasi- ja cashewpähkinät
 • Sipulit, valkosipuli, kaalit, tankoparsa, artisokka, fenkoli, kukkakaali, parsa ja sienet
 • Purukumit, pastillit, lääkkeet, fruktoosi
 • Hiilihapolliset juomat
 • Monet kevyttuotteet
 • Tavalliset maitotuotteet
 • Hunaja, hedelmäsokeri ja siirapit
 • Kuivatut hedelmät, etenkin rusinat

Mun ruokavalioon tämä vaikuttaa niin, että jätän maitorahkan pois ja korvaan sen laadukkaalla heraproteiinilla (maustamattomalla) sekä cashewpähkinät korvaan oliiviöljyllä. Kasviksista syön vain salaattia, kurkkua ja tomaattia. Olen muutenkin niin nirso, joten tähän ei tullut kauhean isoja muutoksia. Lopetan testin ajaksi kokonaan hiilihapollisten juomien nauttimisen sekä proteiinipatukoiden syömisen. Maitoa käytän ainoastaan kahvissa, mutta vähennän senkin määrää merkittävästi. Päivän hiilihydraatit otan aterioilla riisistä.

Mielenkintoista on nähdä auttaako ruokavalio.

Oletteko te testanneet tätä?

Lähde: Fodmap-keittiöni ja

Kauneus & Terveys

xoxo

IMG_5872

 

 

 

10 kommenttia

 1. miltsu kirjoitti:

  syön pääsääntösesti tolla ruokavaliolla. pienenä määränä maha kestää päivästä riippuen jotakin kiellettyäkin. kannattaa kyllä ottaa enempi kasviksia käyttöön kun salaatti,kurkku ja tomaatti, ei tarvii sit napsia niin vitamiineja ja kuiduista maha tykkää. huomasin tän itse kun nipistin kaikki minimiin niin eihän maha siitäkään tykännyt.

  • johannavaris kirjoitti:

   Toi on totta. Ei saisi liikaa rajoittaa. 🙂 Oon vaan salaattien suhteen niin nirso. 😀 Kuitulisän otin myös käyttöön nyt. 🙂

 2. pasi kirjoitti:

  Maapähkinä kuuluu suositeltuihin eikä vältettäviin.

 3. Katja kirjoitti:

  Jep, tuttu ruokavalio 🙂 pääsääntöisesti myös itse tätä noudatan vatsa oireiden vuoksi. Suositeltava kokeilla ehdottomasti. Kirjoitin muuten tällä viikolla blogissani Onnellinen keho fodmap-aiheesta, käyvän tsekkaan 🙂

 4. Suvi kirjoitti:

  Maitokin kannattaa vaihtaa esim mantelimaitoon 🙂 mulla käytössä myös fodmap tyylinen ruokavalio.

  • johannavaris kirjoitti:

   Mulle on paha toi mantelimaito. En mä maitoa juo, mut käytän kahvissa. Siirryin nyt laktoosittomaan ja vähensin reilusti. 🙂

  • Katja kirjoitti:

   Fodmap:n perusteella maidon poisjättö ei tarpeellista. Joku voi tarvita suolistonsa rauhottamiseen, mut mitään turhia rajoitteita ei kannata ottaa. Laktoosittomuus tai vähälaktoosisuus riittää. Joskus jos maitovalmisteet ei passaa syyt saattaa olla ylipäätään liian suuressa proteiininsaannissa eli esim.heran, lihan, kanan ja vaikkapa maitorahkan käyttömäärät on syytä tarkistaa.

 5. Elina kirjoitti:

  Mulla on helpottanut vatsaongelmat kun oon jättänyt gluteenin pois, hiilihapolliset juomat ja juurikin nuo fodmapissa mainitut hedelmät. Vesimeloni on pahin!! Ja se on mun suurinta herkkua 🙁
  Ja suosittelen kauramaitoa kahviin, löytyy sellanen iKaffe mikä on ihanan kermainen kahvin joukossa 🙂 Välttää sitten senkin maidon ja mä en ainakaan enää edes tykkää normaalista maitokahvista tuon kauramaidon jälkeen!

 6. Sara kirjoitti:

  Mun pitäis kanssa noudattaa fodmappia! Onneksi riittää kun välttää itselle pahimpia oireiden aiheuttajia eli palko- ja sipulikasveja, ruista ja vehnää (sekä rasvaista ja mausteista ruokaa), niin on vatsavaivat pysyneet kurissa. Itselleni maitotuotteet eivät tee pahaa, mutta ajattelin vihjata, että kahvi maistuu oikeasti tosi hyvältä _Rainbown_ kaurajuoman kanssa ja se on paljon sanottu ihmiseltä, joka juo normaalisti maitoa kahvilla!

  Life à la Sara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *