Hae
Johanna Tolppola

Ravinnon Lyhyt Oppimäärä 2/3

Kirjoitin edellisessä kirjoituksessa Ravinnon lyhyen oppimäärän ensimmäisen osan. Siinä käsiteltiin Hiilihydraatteja. Pääset lukemaan sen tästä, jos se jäi lukematta.

Olin ajatellut, että saan mahdutettua proteiinit ja rasvat samaan kirjoitukseen, mutta päätinkin nyt, että kirjoitan rasvat sittenkin kolmanteen osaan. Eli tässä toisessa osassa käsitellään ainoastaan proteiineja.

Proteiinit

Elimistön rakennusaineita ovat valkuaisaineet eli proteiinit. Hiukset, kynnet ja lihakset rakentuvat proteiineista. Tarvittaessa ne antavat lisää energiaa, mutta toimivat pääsääntöisesti suojaravintoaineina. Ne ovat välttämättömiä elämälle.

Proteiinit rakentuvat aminohapoista. Välttämättömiä aminohappoja on 20, joista 11 elimistö osaa itse valmistaa. Muut välttämättömät aminohapot tulee saada ravinnosta. Elimistömme tarvitsee näitä välttämättömiä aminohappoja yhtä paljon kuin esim. mineraaleja, välttämättömiä rasvahappoja ja vitamiineja. Välttämättömiä aminohappoja ovat mm: leusiini, isoleusiini, valiini, lysiini, fenylalaniini, metioniini, treoniini, tryptofaani ja histidiini. Hyvälaatuinen proteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja.

Proteiinien tehtävänä on muodostaa uusia kudoksia kasvuaikana, lisätä vastustuskykyä muodostamalla vasta-aineista, kuljettaa ravintoaineita ja kaasuja veressä sekä auttaa kudosten uusiutumisessa kaikenikäisillä. Elimistö valmistaa hormoneja ja entsyymeitä proteiineista.

gym

Kuva: pixabay

Eläinkunnan proteiinit ovat hyvälaatuisia eli ne sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Eläinkunnan proteiineihin kuuluu mm. kananmuna, liha, kala, maito ja maitotuotteet.

Kasvikunnan proteiinia sisältää mm. herneissä, viljoissa, pavuissa, pähkinöissä sekä perunassa. Nämä ei kumminkaan sisällä kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Jos näitä kasvikunnan proteiineja syödään kumminkin monipuolisesti, niin myös kasvisruuasta voi saada kaikkia välttämättömiä aminohappoja.

Imeytyvyydeltään paras proteiini on heraproteiini. Se sopiikin hyvin urheilijoille ja kuntoilijoille, koska se nopeuttaa palautumista ja lihasmassan kasvatusta.

Proteiinia suositellaan saatavaksi jokaisella aterialla. Varsinkin niille, kenellä on tavoitteena lihasmassan kasvatus tai dietillä lihasmassan säilytys. Proteiinia suositellaan saatavaksi 10 – 20 % päivän energiasta. Tarve on suurempi jos harrastaa liikuntaa.

egg

Proteiinia suositellaan saatavaksi 10 – 20 % päivän energiasta. Kuva: Pixabay

On tehty tutkimuksia jotka ovat osoittaneet, että elimistö pystyy hyödyntämään kerralla saadusta proteiinin määrästä vain tietyn määrän. Eli suuret kerta-annokset proteiinia eivät vaikuta positiivisesti lihasmassan hankintaan. Jos proteiinejakin saadaan enemmän kuin elimistö niitä tarvitsee, niin elimistö varastoi proteiinin rasvaksi. Niinkuin hiilihydraatti niin myös proteiini sisältää 4 kaloria yhtä grammaa kohti.

Viimeisessä osassa käsitellään rasvat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *