Hae
Johanna Tolppola

Mykoplasman kourissa

Nyt sitten selvisi syy miksi en ole oikein kokenut olevani oma itseni pitkään aikaan.

Viime huhtikuussa sairastin kahden viikon sisällä keuhkoputkentulehduksen, kurkunpääntulehduksen sekä angiinan. Sen jälkeen kaikki flunssan oireet kyllä katosi, mutta tilalle tuli paljon muita epämääräisiä oireita.

Samaan aikaan toivuin edelleen pitkän suhteen päättymisestä, sain remontin valmiiksi, pääsin muuttamaan ja opettelin elämään yksin ensimmäistä kertaa elämässä sekä olin taloudellisesti hieman ahdingolla kahden asunnon takia.

Oletin automaattisesti, että kaikki mun oireet liittyivät vaan nyt siihen, että henkinen kuorma on ollut ehkä liian suuri.

Mulla on ollut mm. todella kovaa väsymystä. Olen aina ollut se joka herää viikonloppunakin kahdeksalta. Nyt on tuntunut ettei mikään unimäärä auta väsymykseen. Olen vain todella väsynyt ihan koko ajan. Olen joka päivä nukkunut päiväunet ja joka yö sen 8h ja silti vaan väsyttää.

Väsymyksestä seuraa alakuloisuus. En koe olevani oma itseni. Alakuloisuudesta seuraa herkkyys. Olen aika herkällä tuulella miltei koko ajan.

Jokainen arkiaskare tai treeneihin lähteminen tuntuu työläältä. En saa itsestäni irti yhtään mitään. Treenitehot vaihtelee. Joku kerta treeni menee jo ihan ok ja toinen kerta treenit menee ihan penkin alle. Kroppa ei myöskään palaudu. Satujumppatreenit tuntuvat kropassa vielä muutamankin päivän päästä.

Näiden lisäksi mulla on ollut huimausta ja pahoinvointia sekä vatsakipuja. Olen myös sairastellut paljon erilaisia pikkupöpöjä kevään jälkeen.

Kaikki kärjistyi keskiviikkona. En päässyt sängystä ylös. Oli ylitsepääsemätön väsymys, huonovointisuutta ja todella outo olo. Päätin varata ajan samantien yksityiselle lääkäriin, koska halusin selvyyden mikä mulla on.

Lääkärin vastaanotolla kerroin kaikki oireeni ja sanoin, ettei nämä nyt välttämättä liity millään lailla toisiinsa, mutta kerrompahan nyt aivan kaiken. Luulin aidosti, että lääkäri tulee tarjoamaan mulle jonkin sortin masennuslääkettä, koska osa oireista viittaa myös masennukseen.

Lääkäri kuunteli rauhassa ja sitten esitti ensimmäisen kysymyksen. Luulin, että hän kysyy onko mun elämässä ollut nyt jotain suuria vastoinkäymisiä. Kysymys olikin, että milloin olen sairastanut jonkun infektiotaudin. Vastasin, että keväällä. Siihen hän totesi, että hän kyllä jo arvaa mikä mulla on, mutta mene nyt vielä labraan.

Lääkäri kysyi myös, että onko mulla ollut kurkku kipeä tai tuleeko limaa niin vastasin että ei. Mulla on kurkku operoitu kolme kertaa joten jos puhutaan kurkkukivusta, niin mulle kurkkukipu tarkoittaa sellaista kipua, että en pysty nielaisemaan yhtään mitään. Lääkäri katsoi kumminkin kurkkuun ja kurkun takaseinä oli punainen ja jopa verinen. Hän ihmetteli miten en voinut tuntea mitään.

Labran jälkeen menin takaisin vastaanotolle ja sain diagnoosin; Mykoplasma. 

Mykoplasmat ovat bakteereja pienempiä mutta viruksia suurempia pieneliöitä. Rakenteellisesti niistä puuttuu soluseinä, mikä erottaa ne bakteereista.  Soluseinän puuttumisen takia harvat antibiootit tehoavat mykoplasmoihin.

Keväällä ollut tauti oli siis Mykoplasma, mutta antibiottikuurit jotka sain eri tauteihin eivät olleet vieneet sitä kokonaan pois. Tämän takia olen saiarastellut paljon.  Joka ikinen oire mitä mulla on ollut kuuluu myös Mykoplasman oireisiin, joten kaikki oireet tulisi lähteä oikealla lääkityksellä pois.

Sain pari antibioottikuuria ja limaa irrotavaa yskänlääkettä.

Joudun nyt viikon olemaan vaan kotona ja levätä. Kaksi viikkoa totaalikieltoa treeneistä ja siitä seuraavat kaksi viikkoa syke ei saa nousta yli 120. Eli neljä viikkoa menee nyt toipilaana.

Harmittaa todella paljon etten pääse treeneihin, mutta oon onnellinen, että kaikkiin oireisiin löytyi syy. Nyt todellakin kuuntelen lääkärin ohjeita, koska jos tautia ei hoida niin seuraava etappi voi olla sitten sairaalan vuodeosasto.

IMG_4096

 

2 kommenttia

  1. Anu kirjoitti:

    Pääsitkö mykoplasmasta eroon? Itse olen kärsinyt jo on off neljä kuukautta. Olen syönyt yhden docimed kuurin joka ei auttanut. Homeopatia vei oireet kuukaudeksi mutta nyt taas päällä.

    • johannavaris kirjoitti:

      Moikka, kyllä pääsin eroon kertaheitolla. Toivottavasti löydät apua tautiin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *