Hae
Johanna Tolppola

Apua Selkäsärkyyn

Itse olen nyt kärsinyt ajottaisista selkäkivuista viime joulukuusta asti. Ongelmana mulla on, että selän lihakset kramppailee ja menevät niin pahasti kramppiin etten voi siinä hetkessä oikein tehdä mitään. Selkä on magneettikuvattu ja siellä on välilevyn repeämiä, mutta ei kumminkaan pullistumaa. Nyt olen käynyt noin puoli vuotta fysioterapiassa joka on ollut selän suhteen vuoristorataa, mutta on siitä selkeä apu kumminkin ollut.

Nyt fysioterapia on loppunut  ja mun on nyt itse löydettävä ne keinot millä selkä pysyy toimintakykyisenä arjessa ja toivottavatsi pian myös liikunnassa.

Ensimmäinen asia minkä olenkin jo ottanut apuun on se kehonhuolto. Tämähän on itsestäänselvyys kun sen näin kirjoittaa, mutta suurimmalla osalla (minä mukaanlukien) se on myös ensimmäinen asia mistä luovutaan jos on esim kiire. Valitettavasti.

Nyt itseasiassa isokin apu on ollut hieronta jo ihan akuuttivaiheessa. Aikaisemmin mulla ei ollut tullut mieleenkään, että akuutissa selkäkivussa menisin hierojalle. Varmistin asian lääkäriltä ja fysioterapeutilta, että saan hoidattaa selkää krampin olessa päällä hierojalla n. 3 päivää pahimman kramppauksen jälkeen ja jos lihas ei ole tulehtunut. Mulla siis yleensä se kramppi kestää 4-12 päivää. Nyt viimeiset kaksi kertaa kun selkä on krampannut taas niin pahasti etten ole päässyt tekemään yhtään mitään, niin olen mennyt Suloon hierontaan. Siellä niin Annastiina kuin Jerekin ovat hieroneet selkää ja jalkoja auki. Näin olen saanut todella paljon helpotusta selkäkipuun. Rihän se selkäkipu lähde pois sekunnissa, mutta hieronta on helpottanut kipua ja auttanut mua ja lihaksia rentoutumaan ja kokonaisuudessaan edesauttanut selän toimintakyvyn palaamista. Tätä suosittelen kyllä kaikille. Tarkistakaa vain omalta lääkäriltä ettei lihas ole tulehtunut, koska silloin sitä ei saa hieroa.

Hieronnan lisäksi teen jumppapallolla ja ilman fysioterapiaa itsekseni. Aktivoin mm. syviä vatsalihaksia ja nostan jalat 90 asteen kulmaan kun olen selälläni. Tässä asennossa painan alaselkää kiinni maahan, niin että selkä olisi ihan suorana. Yritän myös saada paineen pois lonkankoukistajista.

Kolmas apu on se, että pitää vaan liikkua. Tiedän itse kokemuksesta että selkä kun menee pahasti niin liikkuminen tekee niin kipeää, että se on miltei mahdotonta. Itse yritän kävellä kodins isällä esimkeittiöön ja olohuoneeseen ja menen sitten heti t akaisin maahan ja huilaan ja sitten jonkun ajan päästä uudelleen. Mitä pidempään makaa maassa, niin se itseasiassa vaan pahentaa sitä jumia. Pitäisi vaan yrittää edes pientä liikettä tehdä ja yrittää pysyä rentona. Ymmärrän hyvin, että se on todella vaikeaa.

Eli tiivistettynä omalla kohdalla toimivimmat avut selkäkipuun niin akuuttiin kuin pidempään jatkuneeseen on se kehonhuolto, hieronta, fysioterapia sekä akuutissa vaiheessa pieni liikkuminen.  Ja jos hyvää hierojaa etsitte joka sen selän tai vastaavasti jonkun muun paikan aukaisee, niin suosittelen lämpimästi Suloa! Pääsette varamaan ajan sinne tästä. Itse kävin vasta Sulossa Jeren käsittelyssä ja kyllä koko mun kroppa ja niin mielikin kiitti. 🙂

FullSizeRender

Yksi kommentti

  1. salitreenaaja kirjoitti:

    saman huomannut että liike auttaa.
    mulla maastavedon jälkeen oli selkä kipee, ja seuraavana olisi ollut jalat treenivuorossa ja kyykky ei tule selkäkipuisena kysymykseen.
    tein sitten juoksumatolla 45 min hölkkää, ja tän päälle oli ainakin kunnon lämmöt , tein pari sarjaa jalkaprässiä, ja sujui hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *