Hae
Johanna Tolppola

Selän Tuomio

Nyt on sitten selkää käytetty näyttämässä jokaisessa mahdollisessa paikassa. Halusin nopeasti saada tietää missä vika on jotta toipumiseen kaikki keinot saadaan käyttöön.

Olen ollut nyt siis 7 päivää sellaisessa kunnossa, että en ole voinut seistä muutamaa minuuttia pidempään, en ole pystynyt kävelemään normaalisti ja makuuasennossakin kipu on ollut kova. Rehellisesti voin todeta etten ole elämäni aikana kokenut mitään vastaavaa. Kipulääkkeitä ja relaxantteja on mennyt liikaakin.

Nyt sitten äitini otti ohjat käteen (kuten äidit yleensäkkin tekee kun ovat lapsestaan huolissaan) ja hän vei minut yksityiselle erikoislääkärille. Sieltä sai heti lähetteen magneettikuvaukseen joka tehtiin samana päivänä eli eilen. Tänään kävin sitten kuulemassa tulokset/Tuomion.

No ensimmäisenä hyvät uutiset. Selässäni ei ole onneksi murtumaa jota lääkäri epäili ensimmäisenä. Se olisi tarkoittanut todella pitkää liikuntakieltoa. Toinen positiivinen asia oli ettei selässä ole vielä pahaa välilevyn pullistumaa eli sitä massaa ei ole päässyt vielä sinne minne se ei kuulu ja se ei paina mitään hermoa.

No mikä se diagnoosi sitten oli.. Mulla todettiin Nikamavälilevysairaus ja selän toiminnallinen häiriö. Kahdessa nikamassa on edelleen ne repeämät, jotka jo todettiin vuosi sitten. Yhdessä nikamavälissä oli pullistumaa, mutta ei niin suurta, että se painaisi hermoa. Kahdessa nikamavälissä todettiin täysi tyhjyys eli siellä ei ole mitään nestettä yms jäljellä. Nikamaväleissä oli myös lievää rappeutumista. Se mikä on aiheuttanut tämän jäätävän kivun on juuri näiden kaikkien yhteissumma yhdistettynä kuormittavaan liikuntaan. Tämä akuuttivaihe laukesi, koska selkä on pitkällä aikavälillä kipeentynyt asteittain ja kramppailut vähän väliä ja nyt sitten koko tilanne laukesi ja tulos oli tämä.

Mitenkäs tätä nyt sitten voidaan hoitaa. Se ei olekkaan mikään helppo juttu. Mulla on ensi viikolla aika Fysiatrille, jonka kanssa tehdään mun kuntoutussuunnitelma. Kuntoutuksella voidaan tilannetta helpottaa, mutta se vaatii pitkäjänteisen ohjatun ja omatoimisen kuntoutuksen.

Lääkärin lausunnossa lukee myös mulle hyvinkin murskaava lause: ”Ilmeisesti myös liikuntatottumuksia joudutaan uudelleen arvioimaan”. Juttelin lääkärin kanssa ja hän sanoi, että jos jatkan saliharjoittelua se tulee opetella kokonaan uudelleen. Joudun opettelemaan seisomaan, istumaan ja kävelemään uudelleen, niin etten kuormita alaselkääni. Sama juttu salilla. Sitten kun akuuttivaihe raukeaa, niin joudun fyssarin kanssa käymään salilla joka ikisen liikkeen uudelleen ja opetella liikkeet niin, että nekään ei kuormita selkääni. En kumminkaan heitä kirvestä kaivoon vaan uskon, että oikeanlaisella kuntoutuksella ja kärsivällisyydellä pystyn treenaamaan niin, että pääsen myös kehittymään. Minun täytyy myös opetella lepäämään ja palautumaan ja olla itselleni armollinen. Jos selkä oireilee mun on vaan pakko pitää salista taukoa.

Vaikka mua surettaa ja paljon tämä tilanne niin en halua luovuttaa vaan aion taistella unelmieni puolesta. 

FullSizeRender[1]

Tää on muuten Vai-Ko pipo johon olen täysin rakastunut. Käyäähän tilaamassa oma pipo täältä.

 

13 kommenttia

 1. freyja kirjoitti:

  Ole onnellinen että olit vaan 7 päivää siellä lattian rajalla ja että sulla ei ole mitään ton hassumpaa selässä. Ite oon tässä parin vuoden aikana viettäny lattialla semmoset +-7kuukautta (ellen enemmänkin) ja päivystyksessä tullut käytyä pelkästään tässä parin kuukauden sisällä kahdesti kun jaloista lähtenyt tunto enkä päässyt omin avuin ylös tuolta lattialta. Ja nyt viimeset 2 viikkoa selkä ja jalat olleet niin hirveessä krampissa hermosärkyjen tuottamien ihanien kipupiikkien takia, että edes urheiluhieroja ei saanut yhdellä kerralla pakara/alaselkä akselia auki. Pystyn kyllä jo kävellä taas, mutta näytän siltä kun ois paskat housussa. Kisat jäi väliin ja tulee varmaan jäämäänkin koska en pysty kävelemään korkkareilla at the moment metriäkään. Treenaaminenkin on jäänyt monelta viikolta väliin (taas) tämän takia. Lisäksi jouduin luopumaan rakastamistani työtehtävistä koska en pystynyt tekemään sitä enää, mikä puolestaan aiheutti ihan helvetilliset rahalliset tappiot. Että sulla on aika pirun hyvin asiat siellä 🙂 Ja ps. tämä ei todellakaan ollut sitten mitään vittuilua, kun joku niin kuitenkin luulee.

  • johannavaris kirjoitti:

   Tottakai olen onnellinen ettei kumminkaan tämän vakavampi vaiva ole kyseessä. Toivottavasti sinulla alkaisi jo helpottaa ja saat kaiken järjestykseen. Kiitos että kommentoit. Paljon tsemppiä ja voimia sinne!

 2. Jenni kirjoitti:

  Moi! Nyt hei sit oman tulevaisuuden vuoksi ole kiltti ja rajoita edes tämän verran: ei kyykkäämistä painoilla, ei prässiä ollenkaan..mä olin kuin sä…luulin että kaikki on jees ja höllään vaan ja taistelen unelmista…noh nyt noi kaikki samat ja selkä leikattu x2..ei ne kyykyt oo sen arvosia;) mutta salilla voi käydä pumppailemassa ja aerobista tehä spinning pyörällä:) älä muuten juokse…se oli suurin syy leikkaus nro.2:seen..tsemppiä ja ei se elämä lopu jos ei oo enää salikissa…Mä tajusin vast jälkeenpäin sen kun toisesta leikkauksesta jäi jalan ulkosyrjä kauttaaltaan tunnottomaksi että kyky olla normaalisti liikkuva on tärkeempää kuin super fit:)

  • johannavaris kirjoitti:

   Joo tottakai! En ole kyykännyt, tehnyt jalkaprässiä tai maastavetoa vuoteen. Tottakai täysin selän ehdoilla mennään. 🙂 Olet aivan oiekassa. Mieluummin terve kuin super fit. :))

 3. Punttimimmi kirjoitti:

  Voi helvetti! 🙁 Voimia! <3

 4. TT kirjoitti:

  Voi eikä 🙁 Osui kyllä itsellenikin mielenkiintoiseen aikaan sinun ongelmasi ja kirjoituksesi. Itselläni sama vika, viikon ollut nyt selkä kipeä, kipupaikka ja ilmentyminen kyllä muuttunut. Tuntuu kuin ranka ei ihan olisi paikallaan.. Maanantaina kyllä viimeistään aikaa lääkärille ja anomus fysioterapeutille, ellei viikonlopun aikana helpota.. :/
  Selkä on kyllä hankala ”vaiva”, kun rajoittaa niin paljon kaikkea tekemistä ja olemista. Ja paljon ”huolestuttavampi” ongelman kohde kuin vaikkapa ranne..
  Tsemppiä ja voimia sinulle 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos samoin! Toivottavasti selkäsi on jo parempi! Suosittelen kyllä tuota Fibacoa. Todella ammattitaitoisia! Kannattaa kumminkin ennen sitä varmistaa lääkärissä että ne nikamat on pakoillaan ne. Voimia! <3

 5. Viivi kirjoitti:

  ”Vaikka mua surettaa ja paljon tämä tilanne niin en halua luovuttaa vaan aion taistella unelmieni puolesta. ” Sulla on niin upea asenne! Yritän ottaa susta mallia siinä, että vastoinkäymisistä huolimatta tehdään töitä kohti omia unelmia. Mun kroppa ei suostu luopumaan rasvasta ei sitten millään ja jatkuvasti tekis mieli heittää hanskat tiskiin. Tahdon ton sun asenteen! Paranemisia ja voimia sinne!

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos paljon kommentista! Tsemppiä paljon myös sinne. Kiva kuulla että tykkäät asenteestani. Tottakai on huonojakin päiviä mutta yritän pysyä aina positiivisena, koska murehteminen ei auta. Toivottavasti pääset tavoitteeseesi. Ei kannata ikinä luovuttaa! <3

 6. Maiski / Nuotin vierestä kirjoitti:

  Ihan älytön juttu! Hurjan paljon tsemppiä sinne! Pääasia, että on suunnitelmia ja mahdollisuuksia jatkaa liikuntaharrastusta – vaikkakin se vaatii hirveen työn. Voimia!

  http://www.lily.fi/blogit/nuotin-vieresta

 7. IkäEiTuuYksin kirjoitti:

  Moi! Itse olen kärsinyt selkäni kanssa kohta 4kk. Myös mulla kuvattiin ruoto. Fasettinivelen nivelpussi painaa hermoa jonkin verran ja muutoin samanlaisia muutoksia kuin sullakin. En tiedä harrastatko uintia mutta harkitse ihmeessä. Vesi kun kannattelee kehoa niin selkä ja nivelet ei joudu koville mutta lihakset senkin edestä. Mulla kipeytyy kävellessä selkä alle puolessa tunnissa, uimaan pystyn loputtomiin ja vahvistaa hyvin selkää ja vatsalihaksia. Se onkin ollut nyt melkein ainoa liikunta mitä olen kyennyt harrastamaan jotakuinkin normaalisti ja pitäisi nyt ottaa itseään niskasta ja minimissään viikottain käydä räpiköimässä. Suoraan sanoen tylsä lajihan se on. Tuijotat samoja kaakeleita altaanmitta toisensa jälkeen mutta auttaa. Kesäisin maauimalat tuo vähän väriä harrastukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *