Hae
Johanna Tolppola

Somettaako? Jos ei, niin pitäisikö?

Kuulin aikamoisen skenaarion, että jos henkilö ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa, niin viiden vuoden päästä ei ole haluttu työmarkkinoilla.

Vaikka väite on rohkea ja todella kärjistetty, niin ymmärrän sen pointin täysin. Tottakai riippuu paljon alasta mihin tämä lause voisi pitää paikkaansa. Mielestäni tämän voisi rajata esim. markkinointi/media/tapahtuma -alalle. En ukso, että raksamiehen some-aktiivisuutta vielä kauheasti seurataan viidenkään vuoden päästä. 🙂

Nyt on ollut paljon kirjoittelua blogeissa siitä, että antaako ihmiset sen oikean kuvan itsestään täällä sosiaalisen median syövereissä. Toiset kirjoittavat, että heitä ei kiinnosta mitä muut heistä ajattelee ja antavat täysin rehellisen kuvan itsestään. Toiset taas puhuu asioista aika neutraalisti ja toinen ääripää on se, että ollaan yltiöpositiivisia ja kanavat täyttyvät toinen toistaan kauniimpia kuvia. Jokainen valitsee oman linjansa.

Musta tässä koko ilmiössä pitää muistaa, että me blogien kirjoittajat ollaan tahtomattamme muiden esikuvia. Emme välttämättä tietoisesti tähän pyri, mutta kun kerromme asioista julkisesti ”koko maailmalle”, niin on ihan luonnollista, että saamme seuraajia.  Joillekin tulemme tämän myötä myös esikuviksi. Minusta ainakin se on iso kunnia jos voin näyttää hyvää esimerkkiä muille ja innostaa ihmisiä.

Kun olemme esillä, niin meitä voi seurata myös olemassa olevat tai tulevat työnantajat. Nämä työnantajat katsovat minkälaista sisältöä jaamme, minkälaisen kuvan annamme itsestämme jne. Alasta riippuen he saattavat seurata sitä miten laadukasta sisältöä tuotamme ja olemmeko hyviä siinä mitä teemme. Vaikka työntekijän/työnhakijan googlaaminen on laitonta, niin uskon, että joissakin paikoissa tätä tehdään silti. Toisaalta joskus voi käydä niin hyvin, että uusi työnantaja spottaa työntekijän blogin kautta.

Itsekkin tsekkaan kaikki saamani yhteydenotot LinkedInistä ja jos henkilöä ei löydy sieltä, niin kyllä se mussa aiheuttaa ajatuksia henkilön aktiivisuudesta ja siitä miten ajan tasalla hän on.

Siinä mielessä ostan tuon ajatuksen, että jos ei olla aktiivisia somessa, niin se voi vaikuttaa omaan asemaan työmarkkinoilla. Edelleen korostan alasta riippuvia eroja.

kynsi

Tottakai haluan itsekkin olla blogissa rehellinen ja avoin, mutta kyllä mullakin täällä jonkunlainen suodatin on. Jos esim. käyn 2 kertaa vuodessa tyttöjen kanssa ulkona, niin kyllä mä mielelläni jätän silloin sen kameran kotiin. Se ei ole sellaista sisältöä jota haluaisin täällä jakaa, vaikka aika nätisti ollaankin. 😉

Yksi huomioitava seikka on juuri se, että mitä bloggaaminen kertoo sinusta. Jos tuotat hyvää sisältöä ja olet aktiivinen blogissasi ja sosiaalisessa mediassa, niin kyllähän se kertoo montakin positiivista asiaa. Olet ajan tasalla, aktiivinen, osaat kirjoittaa, olet hyvä sisällöntuotannossa, some-kanavat ovat sinulle tuttuja, hallitset eri teknisiäpalveluja esim. wordpress jne. Siinä alkaa ollakin hyviä ominaisuuksia omaan cv:hen. Toki tässäkin vaikuttaa se oman sisällön laadukkuus. Jos taas rellestät jne, niin onko se sellainen mielikuva itsestäsi jota haluat jakaa seuraajillesi.

DSC00411

Jos sitten taas koko some-sisältö on lavastettuja tilanteita ja epärealistista kuvaa itsestä sekä omasta arjesta, niin kyllähän se totuus sieltä jossain vaiheessa paljastuu. Itse kyllä tykkään katsoa niitä kauniita lavastettuja-kuvia muilta bloggaajilta. Mutta ymmärrän, että pidemmän päälle se käy raskaaksi ja voi luoda paineta niin itse bloggarille kuin hänen seuraajilleen; ”Miksei oma elämä ole niin täydellistä”.  Toisaalta juuri näillä henkilöillä sattuu olemaan aika paljon niitä seuraajia ja työnantajat/yhteistyöyritykset kiinnostuvat heistä.

allaskuva

Jos taas some-kanavat pursuavat yltiörehellisyyttä, johon kiiltokuvien lisäksi kuuluu myös ne aidot hetket risuineen ja ruusuineen; biletykset, masennukset, onnistumiset, parisuhdeasiat jne, niin tottakai se kiinnostaa lukijoita enemmän. Toisaalta tämä taas voi sulkea pois yhteistyökumppaneita ja tulevia työnantajia, jos henkilön imago ei sovi yhteen brändin imagon kanssa. Mutta toisaalta eihän tälläkään tarvitse olla mitään merkitystä.

FullSizeRender[1]

Itse suosin näiden kahden välimaastoa. Valitettavasti näiden kahden välimaastossa olevilla blogeilla saattaa olla vähemmän seuraajia; ollaan ns. liian neutraaleja. Eli koko some ei ole pelkkiä kiiltokuvia, mutta ei myöskään räjäytetä pankkia vahvoilla mielipiteillä ja teoilla. Kerrotaan kyllä rehellisesti arjen onnistumisista ja epäonnistumista, mutta ei haluta aiheuttaa liikaa puheenaiheita tai vastaavasti ei haluta että blogin sisältö on pelkkää mielikuvan luomista.

IMG_7801

aamupala

uimallasmaaten

Nyt sitten voidaan miettiä, että onko tulevaisuudessa kaikilla jo oma blogi vai mikä on se seuraava ”the juttu” viiden vuoden päästä. 

Oletko sä aktiivinen somessa? Missä kanavissa?

xxxx Johanna, joka löytyy blogin lisäksi viidestä eri sosiaalisen median kanavasta. 

 Näyttökuva 2015-11-10 kello 19.30.13  @johannavaris

Näyttökuva 2015-11-10 kello 19.30.28  Johaonfitness

Näyttökuva 2015-11-10 kello 19.30.41  Johanonfitness

Näyttökuva 2015-11-10 kello 19.31.22 Johanna Varis

6 kommenttia

 1. N kirjoitti:

  Hyvää pohdintaa! Mutta siis mitä, onko työntekijän/työnhakijan googlaaminen laitonta? 😀

  • johannavaris kirjoitti:

   Heh, kiitos. 🙂 ”Suomen laki ei varsinaisesti tee laittomaksi henkilötietojen tarkastelua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mutta sillä varauksella, että näiden tietojen käyttäminen työntekijää koskevassa päätöksenteossa olisi kuitenkin lain vastaista.”

 2. Ellu kirjoitti:

  Asiallista pohdintaa! Oon miettinyt tätä asiaa itsekin, esim. että pitäisikö tehdä vaikka twitter- tai IG-tunnukset, mutta lopulta tulen aina siihen tulokseen, että mielummin käytän aikani todella moneen muuhun asiaan kuin seuraan muiden asioita somessa. En saa perusteltua itselleni, miksi jaksaisin seurata muiden asioita tämän enempää (lähinnä facebook + muutamat blogit), kun se on kuitenkin ajankäytöllisesti pois jostain muusta. Omaan työhön ei suoranaisesti sometus liittyisikään, mutta totta kai sitä voisi hyödyntää. Saa nähdä muuttuuko mieli jossain kohti. En siis ole mikään erakko, jos tästä sai sellaisen kuvan. Pointti oli, että olen miettinyt rajanvetoa sen suhteen, paljonko antaa aikaa millekin asialle.

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos. 🙂 Hyvää ajattelua. Noin se pitääkin pohtia, että mihin sitä aikaa haluaa ja on kannattavaa käyttää ja varsinkin jos se ei tule luontaisesti niin se vie enemmän aikaa kuin sellaiselta joka on tottunut käyttämään somea enemmän. 🙂

 3. kirsikka kirjoitti:

  Tässä asiassa on vahvasti näkyvillä kaksi toisistaan erottuvaa ääripäätä sekä välimaasto, jossa varmaan suurin osa liikkuu. Minun näkemykseni mukaan sosiaalinen media on aivan liian suuressa roolissa nykyihmisen elämässä. Siis varsinkin sellaisten ”tavallisten ihmisten” elämässä, jotka eivät myy tai markkinoi työntekomielessä yhtään mitään. Tavallaan ymmärrän syyn siihen vallan mainiosti, ja onhan se totta vieköön todellakin tätä päivää omistaa ja ahkerasti käyttää tviittereitä ja instoja ja snäppisättejä. Koska voi ja se on kivaa/koukuttavaa. Ja varmasti saa paljon tietoa ja siinä sivussa aikansa mukavasti kulutettua. Mutta, some on jokaisen käyttäjän oma peili. Ei siis peili vallitsevasta maailmasta. Näet asioita, joista olet kiinnostunut ja seuraamasi ihmiset ovat kiinnostuneita. Siksi on todellakin harhaanjohtavaa ajatatella, että pysyy ajan hermolla seuraamalla sosiaalista mediaa. Pysyt hermolla tasan niistä asioista, jotka itseäsi ja piiriäsi koskevat.

  ”Kuulin aikamoisen skenaarion, että jos henkilö ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa, niin viiden vuoden päästä ei ole haluttu työmarkkinoilla.” Tämän skenaarion on luonut ne ”some-gurut” ja some-asiantuntijat, jotka suitsuttavat sosiaalisen median puolesta ja ovat omasta mielestään ajan tasalla kaikesta. He takuulla ajattelevat some-epäaktiivin jäävän työmarkkinoilla seinäruusuksi. Joo, sellainen ei ehkä ole haluttua tavaraa (ja pahasti sanottuna nimenomaan tavaraa: tuote, tikkaat, rahassa mitattava, jotain mistä repiä hyötyä näkyvyyden vuoksi) markkinoilla, jossa menestys ei perustu välttämättä isossa mittakaavassa mihinkään kovin arvokkaaseen. Kyllä, tiedän varsin hyvin, että näissä hommissa pyörii järisyttävän paljon massia ja hyvä niin. Rahan pitää liikkua ja bisnestä on taottava, sehän tätä kuviota vain pyörittää. Some on todellakin tätä päivää siellä, missä myynti, myyminen ja markkinointi on kaikki kaikessa. Ja se on todella iso maailma se!

  On kuitenkin se toinenkin maailma, jossa somella ei ole mitään merkitystä, kuten Johannakin mainitsi. Ja kyseessä ei ole mikään pieni piiri. Organisaatio ja ala, jossa itse työskentelen (kyseessä alemman tai ylemmän korkeakouluasteen käyneitä), työllistää varmasti kokonaisuudessaan enemmän ihmisiä kuin esimerkiksi fitness- ja hyvinvointipiireissä yhteensä liikkuu. Ja meilläkin on työmarkkinat ja kilpailua. Fb-profiililla ei vain hirveästi näissä mittelöissä pisteitä kerätä etkä somen kautta pysty mitenkään pysymään ajan tasalla alan muutoksista ja uusista tuulista. Ja kaikki ne ammattiryhmät, jotka turvaavat niin sanotusti pohjan, että markkinapyörät voivat rahaa pyörittää, eivät jatkossakaan tule toivon mukaan tarvitsemaan somea.

  Puolisoni on markkinoinnin ja myynnin ammattilainen ja sitä kautta hän on hyvin paljon tekemisissä someen liittyvien ilmiöiden ja henkilöiden kanssa. Ja minä perheen toisena osapuolena en käytä enkä tarvitse somea mihinkään. Miksi oikeastaan edes käyttäisin ja tuhlaisin aikaani johonkin täysin epäolennaiseen? Harrastan kestävyyslajeja ja maratonille pääsee ilman Insta-tiliä. Pyydän ystäväni kahville tai lenkille ja soitan sukulaiselle, jos en pääse käymään. Ja jos fiksuutta/älykkyyttä lähdetään mittaamaan, pesen puolisoni mennen tullen, vaikka olen täysi juntti. 🙂

  Ystäväpiirissämme on somettajia joka sorttia, lähes riippuvaisia ja nollakäyttäjiä. Ja eipä voi mennä sanomaan, että somen ulkopuolella olevat olisivat jotenkin tipahtaneet kärryiltä. Osa on paljon tietoisempia nykymaailman menosta ja tapahtumista kuin yksikään näistä tuntemistani some-asiantuntijoista. Paljon pahempia putkiaivoja ja laput silmillä kulkijoita he mielestäni ovat, jotka kuvittelevat somen olevan koko maailma. 🙂

  Tästä näköjään tuli semmoinen kilometrikommentti ja asiaa ja näkökulmia olisi vielä vaikka kuinka monta. Jotenkin vain vähän huolestuttaakin tämä some-elämä varsinkin nuorten ihmisten kohdalla, kun on nyt ollut esillä näitä romahduksen kokeneita, jotka ovat tajunneet oman minänsä hukkuneen johonkin somen kautta luotuun epäaitouteen. Mutta, eipä tässä voi muuta kuin pitää huoli omasta ja lähimmäistensä henkisestä hyvinvoinnista, kun ei suuriin massoihin pysty vaikuttamaan. 🙂

  Onnea ja menestystä Johannalle ja kaikkea hyvää tulevaan talveen! 🙂

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka, kiitos hyvästä pohdinnasta ja mielipiteestäsi. Kyllä tätä voi pohtia moneltakin eri kantilta ja skenaario on aina vain skenaario. Somessa on hyvät ja huonot puolensa ja edelleen pitäisi panostaa henkilökohtaisee ihmisten välisiin kommunikaatioon somen sijasta. 🙂 Hyvää talvea myös sinne. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *