Hae
Johanna Tolppola

Esikuva Vai ”Esikuva”

Nyt saatan sohaista johonkin ampiaispesään ja toivoa että en olisikaan julkaissut tätä.

Mä nyt kirjotan tekstin niistä asioista joita mä urheilijoissa arvostan ja niitä asioita mitä mä en todellakaan arvosta.

Mulle urheilijat ovat pääasiassa esikuvia. Ihmisiä joita arvostan. Ihmisiä jotka tekevät töitä joka päivä omien tavotteiden eteen, määrätietoisesti, asioista tinkimättä.

Mulle henkilökohtaisesti urheilijan saavutukset ovat toissijainen asia. Päärooli on siinä miten he elävät sitä jokapäiväistä elämää ja tekevät todella kovaa töitä. Arvostan urheilijan asennetta ja kovaa luonnetta. Nöyrä ja periksiantamaton asenne on kultaa. Arvostan myös sitä, että välillä myös urheilijatkin ottavat rennosti. Ei elämä kumminkaan saa liian vakavaa olla vaikka töitä tehdäänkin unelmien eteen. Eli tottakai myös urheilijat voivat päästellä niitä höyryjä ulos siellä baarissa ja ottaa sen saunakaljan, jos siltä tuntuu. Välillä se tekee varmasti jopa hyvää!

Se mitä mä en arvosta ollenkaan on se, että ”leikitään urheilijaa ja esikuvaa”, mutta totuus pinannan alla on ihan muuta. Some-kanavissa on kunnon kiiltokuvaa ja puhutaan pitkäjänteisestä duunista, jotta voi saavuttaa tavoitteensa, mutta itse tehdään ihan päinvastoin. Annetaan vinkkejä joita itse ei edes noudateta. Annetaan itsestä hyvinvoiva, terveellisiä elämäntapoja  vaalivan henkilön kuva ja nostetaan oma perse jalustalle, mutta taustalla tehdään sellaisia asioita joita ei vaan voi hyväksyä.

Ei riitä yhden käden sormet laskemaan, kuinka monta ”urheilijaa” tiedän, joille se kuppi maistuu vähän liiankin hyvin. Jotkut jopa omassa lajissani dokaavat kisadietillä.. What?  Asia olisi aivan eri, jos tätä tapahtuisi off-kaudella, mutta on se aika jännä ettei pysty kisoihin valmistautuessa/kisadietillä ollessa olemaan ilman alkoholia. Tiedän myös henkilöitä, jotka myös mm. kisadietillä vetävät herneen sijasta nenään lumipallon.

Mä en itse halua olla tällaisten henkilöiden kanssa missään tekemisissä. Musta on aivan kauheaa, että myös urheilijoina on tällaisia henkilöitä ja mielestäni se mustamaalaa samalla ne aidot urheilijat.

Jännä on huomata miten henkilökohtaisesti otan tämän asian. Voisin vaan olla että ei mua kiinnosta ja hitto ne on vaan sekaisin, mutta mua aidosti ärsyttää ja vihastuttaa tällaiset henkilöt.

Musta on myös todella huolestuttavaa, että nuoret katsoo esikuvakseen tällaisia henkilöitä. Jos ihminen on julkisuudessa ja vielä urheilijana tai hyvinvoinnin-esikuvana, niin minusta näillä henkilöillä tulisi olla edes jonkun sortin järki päässä, ettei näin voi vaan tehdä. Suomessa on kumminkin todella pienet piirit joten kyllä nämä asiat vaan leviää. Se ettei niitä puhuta seiskassa, niin ei tarkoita ettei ihmiset näitä asioita tiedä.

Tottakai jokainen tekee elämällään mitä haluaa ja mä en halua arvostella, sitä miten kukakin päättää elämänsä elää. Ainoa mikä mua tässä häiritsee on se, että nämä ihmiset ovat esikuvia ja esittävät jotain ihan muuta mitä ovat.

IMG_7572

DSC00989

8 kommenttia

 1. Hannele kirjoitti:

  Mä en vois enemmän samaa mieltä olla sun kanssa. En vaan pysty ymmärtämään mainitsemiasi ”urheilijoita”. Hyvä vaan, jos tästä herää keskustelua! Itsekin kulissien takana nähnyt asioita, mitä ei toivoisi ollenkaan olevan 🙁 (eri laji tosin aikanaan…) Toivottavasti jollain omatunto nyt kolkuttelee ja asian esille tuominen sysää parempaan suuntaan.

  • johannavaris kirjoitti:

   Juuh toivotaan. 🙂 Kiva kun kommentoita ja jaoit tämän. 🙂

 2. T kirjoitti:

  Mä melkeen tiedän keneen tällä tekstillä viittaat. Ja voin vaan sanoa et en vois olla enempää sun kanssa samaa mieltä… Ollaan olevinaan niin esikuvaa ja fiksua urheilijaa, sitte esim snapchatissa viuhuu illasta toiseen videot ku ollaan ryyppäämässä ja sekoilemassa. Joopa joo, että sellanen urheilija…

  • johannavaris kirjoitti:

   Kiitos kommentista! En itse halua tällä postauksella viitata kehenkään tiettyyn henkilöön vaan kirjoitin aika yleisellä tasolla. 🙂 Uskon, että moni varmasti pystyy tämän kohdistamaan omassa piirissä aina johonkin tiettyyn henkilöön. Mutta juuh en siedä ollenkaan sitä että esitetään jtn muuta mitä oikeasti ollaan. 🙂

 3. eiKeijo kirjoitti:

  Keholajeissa arvostelukohteena ei ole matka vaan lopputulos. Siten on ihan sama kuinka paljon on kuppi noussut, mikäli lavalla ollaan kunnossa. Toisaalta myös lavalla on turha olla mikäli dieetti ei ole toiminut, vaikka asenne olisi ollut kuinka hyvä. Pelkästään se, että kisaa hyvässä hengessä ei tee kenestäkään urheilijaa. Sen sijaan on melko yleistä, että ihmistä pidetään urheilijana, mikäli hän menestyy kyseisessä lajissa, oli asenne mikä tahansa. Toki hyvä ”urheiluhenki” on toivottavaa, mutta ei välttämätön ominaisuus urheilijalle.

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka, et varmaan saaut oikein kiinni mistä kirjoitin. En kirjoittanut pärjäämisestä tai voittamisesta vaan kirjoitin siitä, että ollaan muille esikuvia jne. Suositelenlukemaan kirjoituksen ajatuksella. 🙂 Kiitos kumminkin, että kommentoit.

 4. Eve kirjoitti:

  Hyvä näkökulma. Itse vasta ”urheilija-uraa” aloittelen (eri lajissa tosin) ja olen huomannut miten paljon täytyy panostaa, jos meinaa kehittyä. Ei paljoa ole varaa rellestää viikonloppuna, jos meinaa maanantaina pystyä täysillä kyykkäämään! 😉 Pienellä kylällä, kun asun ja edustan kyseisen kyläpahasen seuraa joudun senkin puolesta miettimään omaa käytöstä. Kenenkään esikuvaksi minusta ei urheilusuoritusteni perusteella ole, mutta itseni takia mietin asiaa ja toivon, että muutkin miettivät asioita myös oman itsensä kantilta. Kyllä minuakin ärsyttää ihmiset, jotka esittävävät jotain roolia ja kulisseissa ollaankin ihan muuta…

  • johannavaris kirjoitti:

   Kyllä, juuri näin. 🙂 Minusta ne urheilusuoritukset eivät sinänsä vaikuta siihen onko urheilija vai ei vaan juurikin se jokapäiväinen työ mitä siinä arjessa tehdään. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *