Hae
Johanna Tolppola

Lihaskalvohieronta

Tänään ajattelin kirjoittaa tällä hetkellä hyvinkin pinnalla olleesta aiheesta kehonhuollossa, lihaskalvoista.

Jos aloitetaan vaikka ihan perusasioista: Luita liikuttavat lihakset. Kalvot ovat niitä, jotka pitävät koko pakettia kassassa. Myös lihas on kalvon sisällä. Lihaksen sisällä on myös kalvorakenteita. Lihaskalvot pitävät kasassa lihasten verisuonet, hermot ja lihassyyt. Lihaskalvoissa on myöskin kipuhermopäätteitä. Nämä lihaskalvot vaikuttaa lihaksen liikkeiden hallintaan ja voimaan ja niiden kautta aivoille välittyy viesti siitä tapahtuuko lihaksissa supistumista vai venymistä.

Lihaskalvojen ansiosta itse lihakseen kohdistuva voima jakaantuu tasaisesti koko lihaksen alueelle. Lihaskalvojen tarkoituksena on venyä eri liikkeiden ja venytysten vaikutuksesta ja jos näin ei tapahdu myös ne voivat menettää joustavuutensa. Jos joustavuus heikentyy niin rakenne muuttuu mm. jäykemmäksi. Eli tämän takia meidän tulee liikkua ja venytellä! 

Kävin tuossa vähän aikaa sitten lihaskalvohieronnassa ja siinä näitä lihaskalvoja käsiteltiin niin käsin kuin apuvälineilläkin. Mulla käytettiin metallista apuvälinettä ja sen avulla mekaaninen paine ja hankaus saatiin kohdistettua tehokkaammin pienemmälle alueelle. Mekaanisella käsittelyllä aiheutetaan paineärsytystä itse lihaskalvoille ja näin se poistaa kipua heikentämällä kipuhermojen aktiivisuutta.

Lihaskalvohierontaa käytetään esim. lihasten kiputilojen, rasituskipujen ja leposäryn hoitamiseen. Sen avulla hoidetaan myös sidekudoksien rakenteita ja jänteitä. Itse mekaanisen ärsytyksen tarkoituksena on myös edistää sidekudoksen korjaantumista ja näin sidekudos muuttuu elastisemmaksi. Lihaskalvohieronnalla saadaan vaikutettua kalvojen venyvyyteen ja joustavuuteen.

Näitä lihaskalvojen hierontoja voidaan tehdä vaikka tavallisen hieronnan osana taikka kokonaan erikseen.

Niin kuin aikaisemminkin jo kirjotin, että tän kokemuksen jälkeen mun lihakset tuntui vetreemmiltä ja pehmeemmiltä. Lihaskalvohieronnassa jouduin itsekkin töihin, koska kalvot hierotaan silloin kun lihas on venytyksessä. Suosittelen kyllä kaikille. Voitte käydä varaamassa ajan Sulon kalvohierontaan tästä.

Lähde:

http://w ww.hyvinvointisulo.fi/blogi-2/, http://yle.fi/uutiset/lihaskalvohieronta_tekee_ihanasti_kipeaa/5342597

 

PicsArt_1392722123040 (2)

2 kommenttia

 1. K kirjoitti:

  Heippa!
  Saako sua tulla morjestamaan classicissa? Ootko mestoilla? Ite oon lauantaina.
  Ois mielenkiintoista vaihtaa pari sanasta. Upea minkki!

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka,

   Tottakai saa! En oo ihan varma menenkö lauantaina katsomaan, mutta sunnuntaina ainakin paikalla kannustamassa kaikkia kevään kisaajia! 🙂

   Kiitos paljon! 🙂

   Yt,
   Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *