Hae
Johanna Tolppola

Fitnesskisaaja = Itsekäs?

Fitnessbuumin jatkuessa on hyvin luonnollista, että se jakaa mielipiteitä välillä hyvinkin vahvasti. Mediassa on ollut kauheasti kirjoittelua siitä miten haitallista elimistölle ja psyykkeelle fitness on sekä vahvoja mielipiteitä siitä onko fitness urheilua vai ei. Se että onko fitness urheilua vai ei, niin olen todella samoilla linjoilla Loujiin kanssa (voitte käydä lukemassa hänen kirjoituksensa tästä). Eli fitneksessä kisaava henkilö on munkin mielestä urheilija, mutta lavalla oleva suoritus ei ole urheilusuoritus vaikka siihen pääseminen on vaatinut useamman vuoden työn.

Se mistä nyt halusin kirjoittaa on tämä fitnesskisaajan itsekkyys. Siitä on ollut kirjoittelua nyt blogeissa ja olen kuullut siitä myös ihan henkilökohtaisella tasollakin.

Toki lajia sivusta seuraava voi pitää kisaajia itsekkäinä ja omaa napaa tuijottelevina pinnallisina hörhöinä joiden päässä ei liiku mikään muu kuin se milloin on seuraavat treenit, paljon kello on – mun pitää syödä, kuule nyt on pumpissa lihakset – nappaa kuva jne. Myönnän, että osa mun keskusteluista kuulostaa just tolta ja huomaan, että useasti puhun siitä miten treenit on mennyt ja paljonko oon saanut nostettua painoja jne.

Lajissa itsessään tulee huolehtia myös ulkonäöstä koska lavalla arvostellaan lihasten/kropan lisäksi ulkonäköä. Mullakin on ripsien pidennykset, ajoittain hiusten pidennykset ja haluan näyttää huolitellulta myös ihan töitteni puolestakin.

Mutta ajatellaanpa asiaa toisin päin, jos en kisaisi. Puhuisin miten töissä on mennyt tai minkälaista mulla oli baarissa jne.  Miten noiden puhuminen on yhtään vähemmän itsekästä kuin treeneistä puhuminen? Vaikka puheen aiheet on siirtyneet pois töistä ja muusta sosiaalisesta elämästä pyörimään lähinnä tuon saliurheilun ympärille, niin se ei tarkoita, että nyt en mitenkään pysty puhumaan mistään muusta tai että olisin nyt yhtä äkkiä muuttunut ihan täysin eri ihmiseksi joka ei pysty millään tasolla huomioimaan ympärillä olevia ihmisiä. Kyllä! Kyllä minä edelleen kysyn kavereilta mitä heille kuuluu, ihan samalla tavalla kuin silloin kun en treenannut kisoihin.

Mulla oli myös ripsien ja hiusten pidennykset jo ennen kuin aloitin edes haaveilemaan treenaamisesta. Myös ennen koko kisaamisprojektia pidin huolta mun ulkonäöstä vaikka kroppaa koristi elintasovatsa.  Vaikka kisaprojekti on meneillään ja olen nyt ”pinnallinen ja itsekäs” niin edelleen muhun voi hyvin törmätä kaupungilla ilman meikkiä likaisessa tukassa ja lumikengissä. Vaikka harrastan fitnesstä ja treenaan kisoihin niin kyllä minä edelleen avaan ovia vanhuksille, lahjoitan rahaa hyväntekeväisyyteen, kiitän kaupassa ja yritän tehdä positiivisia yllätyksiä perheelle ja ystäville (Myönnän että hissiin tungen kylläkin aina ekana mutta se on vaan paha tapa joka on ilmeisesti tullut mulle perimän myötä :D).

Uskon, että kisaamisen jälkeen mun työnantaja edelleen muistaa mut hyvänä työntekijänä, lähikaupan kassa muistaa mut tyttönä joka aina tervehti, kahvilan työntekijä muistaa mut henkilönä joka aina toivottaa mukavaa työpäivää ja ystävät muistaa mut omana itsenäni eikä niinkään tyttönä joka kisas ja omas tiukan kropan.

Mietin myös ihan yleisesti tätä koko asetelmaa; Miten Fitnesskisaaja on yhtään sen itsekkäämpi kuin kuka tahansa muu urheilija? Kyllähän Kiira Korpikin pitää huolta ulkonäöstä ja eihän häntäkään kukaan sano itsekkääksi. Samalla tavalla muutkin urheilijat treenaa kovaa, välttää alkoholia ja joutuu elämään kurinalaista arkea. Heilläkin varmasti keskustelut painottuu siihen omaan lajiin ja onko siinä loppujen lopuksi mitään väärää?

Toki mun sosiaalinen elämä on kärsinyt, koska kieltäydyn baarireissuista ja ravintolaillallisista ja anoppiakin harmittaa kun en pysty kahvipöydästä sitä pullaa syömään. Pahoittelen. Se johtuu siitä, että olen ”itsekäs” ja en ajattele miten pahalta mun kavereista tuntuu kun en ole nollaamassa päätäni siellä baarissa tai siitä miten kauhealta mun poikaystävästä tuntuukaan kun ravintolassa juon vain laitti limua ja katson kun hän vetää burgeria. Tämä on nyt tarkoituksella hieman kärjistetty mutta toivon että ymmärrätte pointtini.

Tuolta varmasti löytyy myös niitä kisaajia jotka eivät oikeasti ajattele mitään muuta kuin kisaamista, ulkonäköä ja sitä omaa napaa, mutta sitä ei kannata yleistää, että kaikki ovat sellaisia. Näitä samoja henkilöitä löytyy varmasti myös fitneksen ulkopuolelta ihan yhtä lailla.  

Jotkut voi tosiaan sanoa harrastavansa fitnesstä, koska se on ”vain cool”, mutta urheilu on urheilua. Näitä buumeja tulee ja menee. Musta se on vaan hienoa, että lajia kokeillaan! Kyllä ne henkilöt jotka lähtee kisaamaan vaan sen takia kun se on nyt muodissa niin karsiintuu sieltä äkkiä pois ja jos ei karsiinnu niin silloin siitä on tullut uusi elämäntapa. En usko, että kukaan pystyy syömään gramman tarkasti jokaista suupalaa, treenata sen 6-12 x viikossa sekä huoltaa kehoa säännöllisesti kuukausia ja vuosia ihan vain sen takia kun tää on nyt IN!

Itse teen tätä koska mä pystyn. Hyvin yksinkertaista. Oon ollut ikuinen sohvaperuna joka ei oo suostunu menee edes kävelylle ja nyt oon treenannut oikeasti tosissaan jo kohta pari vuotta. Nautin siitä tunteesta mitä itsensä haastaminen mulle tuo. Se tunne, että ”mä pystyn tähän” vie mua eteenpäin ja sitä mä rakastan.

Yhteenvetona haluaisin todeta, että kaikki ihmiset on jollain tavalla itsekkäitä. Toiset enemmän kuin toiset, huolimatta siitä harrastaako fitnesstä vai ei. 🙂

 

 DSC_2946 pienempi

4 kommenttia

 1. outi kirjoitti:

  Oikein hyvä kirjoitus! Oli pakko laittaa oikein jakoonkin ja klikata like-nappulaa 🙂
  http://outinfitness.fitfashion.fi/

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka,

   Kiitos paljon ja kiva kun tykkäsit! 🙂

   Mukavaa torstaita!

   Yt,
   Johanna

 2. Punttimimmi kirjoitti:

  Tosi hyvä teksti! Jotkut ovat toisiaan itsekkäimpiä ja itsekeskeisempiä ihan harrastuksista riippumatta. Yhtä ”itsekästä” se on puhua ryyppäämisestä ja krapulasta kun siitä treenistä ja hyvästä olosta jos sille linjalle lähtee.

  Tsemppiä kisavalmisteluihin! 🙂
  http://punttimimmi.fitfashion.fi/

  • johannavaris kirjoitti:

   Moikka,

   Kiitos kommentista! Juurikin näin! 🙂

   Kiitos tsempistä! Tsemppiä sullekkin treeneihin! 🙂

   T. Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *