Hae
Johanna Tolppola

Kiinnostaako kisaaminen?

Yksi lukijoistani pyysi, että kertoisin miten löysin nykyisen tiimini ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon jos kisaaminen kiinnostaa. 

Ajattelinkin kirjoittaa kokonaisen postauksen aiheesta ja toivottavasti tästä on jollekin lukijalle hyötyä.

Itse tosiaan kuulun Fitfarmin tiimiin ja minulla on heiltä erillinen kisavalmennus-paketti. Fitfarm on mulle ollut tuttu jo vuosia, koska ensimmäinen kunnon kiinnostus saliurheiluun syntyi jo vuosia sitten kun lueskelin Jutta Gustafsbergin blogia. 

Ihan ensimmäiset valmennukset Fitfarmin kautta oli mm. Superdietti, jossa olin mukana. Tämän jälkeen halusin vielä henkilökohtaisempaa valmennusta ja omat tavoitteet kasvoivat ja lähdin mukaan Fitfarmin tehovalmennukseen. 

Tehovalmennuksen jälkeen oli hieman taukoa valmennuksesta ja treenailin todella tosissaan yksin, mutta kaipasin koko ajan sitä ammattitukea. Jo tehovalmennuksessa ollessa mietin kisaamista, mutta se tuntui niin mahdottomalta haaveelta, että siitä en puhunut kenellekkään. 

Viime keväänä otin sitten taas 3 kk valmennusjakson Fitfarmilta ja siinä ekan kuukauden jälkeen juttelin silloisen valmentajani (Satu Kalmi) kanssa ja kerroin haaveistani. Sovittiin Sadun kanssa erillinen tsekki, jonka tavoitteena oli katsoa mun sen hetkinen kunto  ja todeta riittääkö oma fysiikka Bikini fitnekseen vai ei. Eli onko vartalonmalli oikea ja onko raajat sopusuhtaiset kooltaan jne. Satu totesi, että fysiikan puolesta voin lähteä kisaamaan/kisavalmennukseen mukaan ja siitä se sitten alkoi. 

Elokuussa tapasin mun päävalmentajan eli Bullin ja hän katsoi myös kunnon ja teki ohjelman ja suunnitelmat nykyisen kunnon huomioiden. Siitä se sitten lähti, ensimmäinen kisavuoteni.

Asioita joita kannattaa ottaa huomioon jo ennen kuin lähtee kartoittamaan valmentajia on että onko oikeasti sitoutunut treenaamaan esim 1-2 vuotta todella kovaa ja paljon sekä syömään grammalleen valmentajan määräämää ruokaa ilman mutinoita. Tottakai lähtökohta kaikelle on myös se, että pitää saliurheilusta ja on jo jonkin verran salitaustaa. 

Itselläkin on menossa nyt noin 14 kuukauden tipaton sekä herkkupäivistä ei ole tietoakaan. Asennoitunut olen, että koko tänä aikana en välttämättä saa syödä kertaakaan ulkona ravintolassa tai mitään herkkua. Pitää löytyä asennetta ja omistautumista! Aamulenkille on lähdettävä vaikka väsyttääkin ja vaikka ulkona sataisi räntää tai olisi pakkasta. Ei ole mitään selitystä miksi joku treeni jäisi välistä. Se ei ole vaihtoehto. Jos tämä puoli on kunnossa ja on valmis tekemään kaikkensa niin silloin kannattaa ruveta kartoittamaan valmentajia.

Jos henkilö on kiinnostunut kisaamisesta niin suosittelisin, että kyselisi eri tahoilta/blogeista kenen valmennuksessa kukakin on (en luottaisi googleen) ja kartottaisi vaikka kolme valmentajaa eri tahoilta. Valmentajat kannattaa tavata ja keskustella omista tavotteista, kysellä riittääkö oma fysiikka kisaamiseen, milloin olisi ensimmäiset kisat ja tietenkin kustannukset. Tuolla on monta kisavalmentajaa tarjolla, mutta aina on tietenkin hankalaa erottaa sieltä ne oikeasti ammattitaitoiset. Kannattaa myös katsoa vaikka viime kilpailuiden top 5 ja katsoa missä tiimissä he ovat kisanneet. Näin saa vähän taustatutkimusta. 

Valmentajassa kannattaa ottaa huomioon se, että onko hän itse kisannut, onko hänellä ollut paljon kisavalmennettavia ja ovatko he pärjänneet sekä kuinka monen vuoden valmennus kokemus valmentajalla on ja onko mitään alan koulutusta. Kustannuksia ei kannatta aina miettiä, koska uskon että tässäkin pätee se sama kuin muuallakin eli halvalla ei saa hyvää. 

Kun valmentaja on löytynyt niin hän katsoo kunnon ja tekee päätöksen milloin ensimmäiset kisat on ja tekee ohjelmat ja ruokavaliot. 

Poseeraustreenejä kannattaa myös olla ja paljon! Suosittelen käymään eri tahojen posetreeneissä. Esim Ifbb järjestää posetreenejä ja samoin esim. Tiina Kasvi. Muitakin posevalmentajia varmasti löytyy. 

Kisa-asua (bikineitä) kannattaa lähteä hankkimaan noin 6-8 kk ennen kisoja. Niitä voi tilata ulkomailta tai ostaa esim. Biancaneveltä tai Sahara Beautystä. 

Kisakengät kannattaa hankkia mahdollisimman pian, koska poseerausharjoittelut kannattaa tehdä suoraan kisakengissä. Niitä voi ostaa edellä mainituista paikoista.

Tämä kaikki vaatii myös aika paljon rahaa. Tottakai varmasti löytyy edullisempiakin ratkaisuja mutta itse olen katsonut oman kisavuoteni tarpeet niin, että laatu ennen hintaa.

Tässä vielä listaus mihin itsellä kuukaudessa menee rahaa:

– Kisavalmennus
– Pt-treenit (valmennus + kertamaksu)
– Posetreenit
– Kävelytreenit
– Salin kuukausimaksu
– Posetreenien kertamaksut salille
– Lisäravinteet
– Ohjeiden mukaiset ruuat 
– Vitamiinit
– Bensat koutsin tapaamiseen tampereelle ja takaisin
– Kehonhuoltoa (hieroja)

Muuta:

– Bikinit
– Kisakengät
– Kisarusketus
– Kisahiukset ja meikki
– Kisamatkat (matkakulut + hotellit)


Tässä vielä muistilista henkilölle joka unelmoi kisaamisesta:

– Motiivi ja päättäväisyys
– Valmentajien kartoitus ja tapaamiset
– Valmentajan valinta
– Päätös kisavuodesta
– Treenaa ja kovaa!
– Posevalmentajan etsintä ja posetreenit
– Kisakengät
– Kisabikinit n. 6-8 kk ennen kisoja.


Tässä oli vähän suuntaviivaa, mutta varmasti jokin jäi listasta pois. 😀 

Toivottavasti tästä oli hyötyä ja kyselkää ihmeessä ihan mitä tahansa mitä tulee mieleen aiheeseen liittyen! Autan ja vastailen mielelläni!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *